top of page

vejenind.nu - BLOG

Berøring dulmer angst...

Mange forældre oplever, at deres børn har angst, er kede af det eller nervøse, og forældrene er ofte selv ikke i harmoni eller har overskud til deres daglige ansvar.

Både børn og voksne har godt af mild berøring, afspænding og harmonisering af åndedrættet.

Angst og stress er ikke kun 'nervøse' lidelser.

Det er et overforbrug af kroppens samlede beredskab. Det er oftest kroppens sunde og harmoniske svar på usunde og uharmoniske omstændigheder og begivenheder.


Kroppen har tusinder af forsvarsmekanismer opbygget gennem 2,1 milliarder års evolutionen, hvilket har hjulpet alle dyr og mennesker ud af faretruende situationer og svære, daglige udfordringer.

Når kroppen bliver bange, så aktiverer den dette store beredskab i kroppen, og sker det over længere tid, så bliver beredskabet permanent og tærer på kræfterne.


Når vi bliver bange, så spænder kroppen op 'i al evighed', fordi den ikke kan sætte en 'timer' på forsvaret. Oven på et chok eller en svær oplevelse spænder kroppen op og 'tænker': Jeg må hellere spænde op i al evighed, så det ikke kan gentage sig'.


På den måde er kroppen både smart og dum.

Den er smart fordi den er i beredskab og hjælper dig videre i livet - men den er 'dum', fordi opretholder forsvaret og projicerer fortiden ud i fremtiden.


Udfordringerne og det personlige pres er i dag så stort, at vi befinder os i en konstant kamp-og-flugt-situation aktiveret af reptilhjernen bagerst i hjernen, og børn får alt for mange informationer, opgaver og opmærksomhed, som lægger sig ind over gamle, uudtalte chok og traumer.

Disse kan være episoder fra den førsproglige tid så som en hård fødsel, kuvøse, hospitalindlæggelse og separationsangst eller forældres skilsmisse, utryghed eller for tidlig skolestart etc.

Så det er ikke barnets hjerne, der er noget i vejen med - det er hele kroppen, der er i det skjulte er overbelastet.


Forældre er ofte selv uafklarede med deres egen krops belastninger og bærer på deres egen historik plus forældres, bedsteforældres og samfundets historik. Over halvdelen af vores stress og indre uro stammer fra vores forældre, og vi er usynlige bærere af de tidliger generationers uforløste, indre og ydre kampe.


Ud over selvudvikling, meditation og yoga er beroligelse af kroppen via mild, støttende berøring en hurtig måde til at få kroppen harmoniseret igen. Berøring er den stærkeste direkte hjælp til kroppen. Det udløser bl.a. hormoner som oxytocin og serotonin, som begge rent faktisk æder kortisolen i blodet, som er et stresshormon.


BevidsthedsBerøring er en empatisk og mild måde at hjælpe dine tanker, dine følelser og din krop tilbage til sin oprindelige, harmoniske tilstand. En tilstand kroppen allerede kender og rummer inde under beredskabslaget.


Kroppen kender vejen og åndedrættet viser vejen.


bottom of page